
Tussen conflict en coöperatie
Hieronder vindt u de vragen uit de Nationale Wetenschapsagenda die aan de route Tussen conflict en coöperatie zijn gerelateerd.
De wereldwijde migratie van kunst, cultuur en kennis leidt tot processen van interculturalisatie en zet de vraag op scherp wat eigen is en wat vreemd.
Lees meerDe democratische rechtsstaat staat onder grote druk als gevolg van processen van Europeanisering en mondialisering.
Lees meerEen relatief kleine schok op de Amerikaanse woningmarkt heeft het mondiale financiële systeem aan de rand van de afgrond gebracht. Banken raakten in problemen en moesten worden gered.
Lees meerOnze mondiale samenleving staat voor een groot aantal, om diverse redenen nogal weerbarstige, uitdagingen.
Lees meerOngelijkheid staat zeer hoog op de maatschappelijke en politieke agenda. Niet alleen in Nederland, maar in grote delen van de wereld.
Lees meerArmoede is, naast het ontvluchten van oorlogsgeweld, één van de belangrijkste factoren die internationale migratie bevorderen.
Lees meerWaarom bestaan er zulke grote welvaartsverschillen tussen regio’s in de wereld en veranderen deze in de tijd? Duizend jaar geleden waren de welvaartsverschillen tussen de werelddelen gering.
Lees meerBinnen een aantal decennia zal zeventig procent van de wereldbevolking in steden wonen.
Lees meerDe culturele en religieuze diversiteit in de Nederlandse samenleving is de afgelopen decennia toegenomen.
Lees meerBurgers, bedrijven, markten en naties zijn in toenemende mate en over landsgrenzen heen met elkaar verweven en daarmee ook in toenemende mate kwetsbaar op economisch, maatschappelijk en sociaal vla
Lees meerHet wordt steeds meer duidelijk hoe externe factoren ons functioneren kunnen beïnvloeden.
Lees meerWe willen bodem, ondergrond en grondwater op korte en lange termijn voor alle mogelijke functies bruikbaar houden. Op die manier blijft de potentie om een gebied te verrijken beschikbaar.
Lees meerHet klimaat verandert, de atmosfeer warmt op. De oorzaken zijn op hoofdlijnen bekend, maar er bestaat grote onzekerheid over de vraag hoeveel opwarming we in de toekomst kunnen verwachten.
Lees meerDe beschikbaarheid van schoon water is een basisbehoefte van de mensheid. Het is tevens een ernstig bedreigde basisbehoefte.
Lees meerInformatievrijheid biedt de maatschappij tal van nieuwe mogelijkheden en kansen, bijvoorbeeld in de opsporing van criminaliteit via big data, of bij de toegang tot medische informatie voor het gebr
Lees meerNieuwe digitale technologieën, onbetrouwbare software, en groeiende mogelijkheden om grote hoeveelheden data te verwerken kunnen leiden tot privacy‑ en securityproblemen.
Lees meerDe media zijn de poortwachters tussen individu en samenleving. Dat gold voor de traditionele media als drukpers, radio en televisie, en dat geldt nog veel meer voor de nieuwe online media.
Lees meerZeer grote gegevensbestanden, big data genoemd, spelen een steeds grotere rol op steeds meer terreinen, van klimaat, gezondheidszorg en financieel verkeer tot astronomie, deeltjesfysica en energie.
Lees meer