
Smart, liveable cities
Hieronder vindt u de vragen uit de Nationale Wetenschapsagenda die aan de route Smart, liveable cities zijn gerelateerd.
Het klimaat verandert, de atmosfeer warmt op. De oorzaken zijn op hoofdlijnen bekend, maar er bestaat grote onzekerheid over de vraag hoeveel opwarming we in de toekomst kunnen verwachten.
Lees meerHet veilig verlengen van de levensduur van bestaande gebouwen en infrastructuur is van groot maatschappelijk en economisch belang.
Lees meerDe beschikbaarheid van schoon water is een basisbehoefte van de mensheid. Het is tevens een ernstig bedreigde basisbehoefte.
Lees meerDe ombouw van onze huidige, niet-duurzame energievoorziening naar een duurzaam systeem is een heel complex en tegelijkertijd urgent probleem met een veelheid aan onder meer technisch-wetenschappeli
Lees meerDe toekomstige energievoorziening zal voornamelijk uit duurzame bronnen dienen te komen.
Lees meerMet de groeiende toename van mobiliteit en vervoer moeten aandrijfsystemen van transportmiddelen energiezuiniger en milieuvriendelijker worden.
Lees meerIn onze maatschappij zijn efficiënt en veilig verkeer en vervoer van groot belang.
Lees meerNederland staat de komende jaren voor de uitdaging om vraagstukken van bevolkingsgroei, verandering in ecologische structuren zoals waterbeheer en het behoud van groen, regulering van verkeer en tr
Lees meerDe komende decennia worden gekenmerkt door stevige veranderingen in bevolkingssamenstelling van Nederland.
Lees meerMondigheid van burgers, digitalisering, globalisering en andere voor onze hedendaagse samenleving karakteristieke ontwikkelingen zetten klassieke vormen van organisatie, bestuur, wetgeving, handhav
Lees meerOnze mondiale samenleving staat voor een groot aantal, om diverse redenen nogal weerbarstige, uitdagingen.
Lees meerWaarom bestaan er zulke grote welvaartsverschillen tussen regio’s in de wereld en veranderen deze in de tijd? Duizend jaar geleden waren de welvaartsverschillen tussen de werelddelen gering.
Lees meerBinnen een aantal decennia zal zeventig procent van de wereldbevolking in steden wonen.
Lees meerDe culturele en religieuze diversiteit in de Nederlandse samenleving is de afgelopen decennia toegenomen.
Lees meerBurgers hebben steeds meer behoefte om zelf actief betrokken te worden in de maatschappij en een actieve bijdrage te leveren aan zowel hun eigen welzijn en gezondheid als aan maatschappijgeoriëntee
Lees meerNederland is een kleine open economie die voor een groot deel meedeint op de Europese en zelfs op de wereldconjunctuur.
Lees meerNatuurrampen en rampen door menselijk ingrijpen in de natuur ontwrichten samenlevingen.
Lees meerNederland is koploper in het experimenteren met en ontwikkelen van zelfdenkende materialen: materialen met een zelfherstellend vermogen.
Lees meerIn de beleidsvorming, maar ook in maatschappelijke discussies, wordt steeds vaker verwezen naar de kwaliteit van leven. Over de invulling van dat begrip bestaat echter nog veel onduidelijkheid.
Lees meerBinnen een aantal decennia zal zeventig procent van de wereldbevolking in steden wonen. Daardoor worden vraagstukken rondom kwaliteit van leven in steden steeds dringender.
Lees meerDe opkomst van informatie- en communicatietechnologie en meer recent de gegroeide aandacht voor de mogelijkheden die big data bieden, hebben reeds ingrijpende gevolgen gehad voor het functioneren v
Lees meerMuseumdepots en archieven waren tot voor kort maar beperkt toegankelijk voor het publiek. Daardoor waren ze eigenlijk alleen in beeld bij de kenners.
Lees meerGrote delen van Nederland bestaan omdat wij land hebben herwonnen op het water.
Lees meerVoor grootschalige toepassing van duurzame energiebronnen als zonne-energie en windenergie is het beschikbaar zijn van energie op het juiste moment en op de juiste plaats één van de cruciale uitdag
Lees meerEr zijn tegenwoordig verschillende vervoersmogelijkheden beschikbaar, die alle hun voor- en nadelen hebben.
Lees meerDe democratische rechtsstaat staat onder grote druk als gevolg van processen van Europeanisering en mondialisering.
Lees meerDe legitimiteit van nationale representatieve democratie staat onder druk doordat haar instellingen voor nieuwe uitdagingen staan.
Lees meerVragen over vrijheid en verantwoordelijkheid raken aan de kern van ons begrip over de mens.
Lees meerMigratie is geen nieuw fenomeen. Europa is mede vormgegeven door de culturele, religieuze en sociaaleconomische diversiteit die het gevolg was van eeuwenlange migratie.
Lees meerVan de Nederlandse samenleving, met zijn open economie en internationale oriëntatie, wordt een enorme veerkracht gevraagd.
Lees meerEr vindt op dit moment een vierde industriële revolutie plaats: de transitie van de industrie naar een digitale wereld waarin ICT diep doordringt in alle facetten van het productieproces.
Lees meerDuurzame manieren om onze toekomstige welvaart te garanderen staan hoog op de agenda. In de natuur bestaat afval niet: alle stoffen worden opnieuw gebruikt.
Lees meerInformatievrijheid biedt de maatschappij tal van nieuwe mogelijkheden en kansen, bijvoorbeeld in de opsporing van criminaliteit via big data, of bij de toegang tot medische informatie voor het gebr
Lees meerCriminaliteit leidt tot onveiligheid, en heeft daarmee zijn weerslag op het maatschappelijk welbevinden. Het beperken van criminaliteit is dan ook een belangrijke maatschappelijke uitdaging.
Lees meerNieuwe digitale technologieën, onbetrouwbare software, en groeiende mogelijkheden om grote hoeveelheden data te verwerken kunnen leiden tot privacy‑ en securityproblemen.
Lees meerCreativiteit is de motor van de samenleving: geen innovatie zonder verbeeldingskracht. Nederland heeft een wereldreputatie als het gaat om conceptontwikkeling en grensverleggend ontwerp.
Lees meerDe gezondheidszorg richt zicht op het voorkomen en genezen van ziekten waar dat kan.
Lees meerOnze hersenen bevatten een ingebouwde biologische klok die ervoor zorgt dat ons gedrag en ons lichaam het natuurlijke dag-nachtritme volgen.
Lees meerSinds een aantal jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar sport en beweging en de relatie met voeding en gezondheid.
Lees meerTechnologische ontwikkelingen gaan steeds sneller en hebben steeds meer invloed op het menselijk bestaan.
Lees meerTechnologie is in potentie een bron van welvaart. De positieve effecten ervan, zoals verhoogde productiviteit en voorspoed, zijn echter vaak pas op de wat langere termijn merkbaar.
Lees meerZeer grote gegevensbestanden, big data genoemd, spelen een steeds grotere rol op steeds meer terreinen, van klimaat, gezondheidszorg en financieel verkeer tot astronomie, deeltjesfysica en energie.
Lees meerOnze samenleving wordt in toenemende mate verbonden door digitale communicatie.
Lees meerDoor de snelle technologische ontwikkelingen veroudert software snel. Dit is momenteel vooral een probleem in sectoren die relatief vroeg geautomatiseerd zijn, zoals de bankensector.
Lees meerDe kwantumcomputer fascineert al jaren zowel wetenschappers als het grote publiek, maar is het ook echt mogelijk zo’n apparaat te bouwen?
Lees meerHet ontwerp van nieuwe materialen kan een enorme invloed op ons leven en onze leefomgeving hebben.
Lees meer