
Personalised medicine: uitgaan van het individu
Hieronder vindt u de vragen uit de Nationale Wetenschapsagenda die aan de route Personalised medicine: uitgaan van het individu zijn gerelateerd.
De gezondheidszorg richt zicht op het voorkomen en genezen van ziekten waar dat kan.
Lees meerOnze hersenen bevatten een ingebouwde biologische klok die ervoor zorgt dat ons gedrag en ons lichaam het natuurlijke dag-nachtritme volgen.
Lees meerSinds een aantal jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar sport en beweging en de relatie met voeding en gezondheid.
Lees meerLichamelijk onverklaarde klachten zoals deze zich bijvoorbeeld voordoen bij het prikkelbare darmsyndroom (PDS), fibromyalgie en myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), vo
Lees meerOndanks betere behandelingsmethoden overlijden in Nederland elk jaar nog ongeveer 45.000 mensen aan de ziekte kanker. Daarmee is het de belangrijkste doodsoorzaak.
Lees meerDiabetes is een ziekte die wordt veroorzaakt door een tekort aan en/of verminderde gevoeligheid voor insuline. Insuline wordt gemaakt door de alvleesklier.
Lees meerHart- en vaatziekten komen vaak voor in Nederland. Obesitas, veroudering en een ongezonde levensstijl zijn factoren die een negatieve invloed hebben op het cardiovasculaire systeem.
Lees meerLongziekten behoren tot de meest voorkomende aandoeningen, zowel bij kinderen in de vorm van astma als bij ouderen, waar deze ziekten zich uiten als chronische bronchitis en emfyseem.
Lees meerBij chronisch nierfalen werken de nieren gedurende lange tijd niet goed. Meestal is dit het gevolg van hoge bloeddruk of bepaalde aandoeningen als diabetes en andere nierziekten.
Lees meerDe effectiviteit van geneesmiddelen en geneeswijzen laat nogal eens te wensen over.
Lees meerDe medische zorg zal zich de komende jaren snel nog verder ontwikkelen van invasief naar minimaal-invasief.
Lees meerHet gebruik van grote hoeveelheden data in de medische sector is in een stroomversnelling geraakt.
Lees meerZeer grote gegevensbestanden, big data genoemd, spelen een steeds grotere rol op steeds meer terreinen, van klimaat, gezondheidszorg en financieel verkeer tot astronomie, deeltjesfysica en energie.
Lees meerHet ontwerp van nieuwe materialen kan een enorme invloed op ons leven en onze leefomgeving hebben.
Lees meerEen te hoog lichaamsgewicht, of zelfs de extreme variant obesitas, komt in Nederland steeds vaker voor.
Lees meerVoorkomen is beter dan genezen, dat geldt zeker voor infectieziekten. Deze vraag gaat zowel in op het vaststellen van de aard van een infectieziekte als op de behandeling ervan.
Lees meerDe ontwikkeling van een geneesmiddel is complex, arbeidsintensief en duurt gemiddeld tien tot vijftien jaar. Ontwikkelkosten kunnen oplopen tot ruim een miljard euro.
Lees meer