
NeuroLabNL: dè werkplaats voor hersen-, cognitie- en gedragsonderzoek
Hieronder vindt u de vragen uit de Nationale Wetenschapsagenda die aan de route NeuroLabNL: dè werkplaats voor hersen-, cognitie- en gedragsonderzoek zijn gerelateerd.
Burgers hebben steeds meer behoefte om zelf actief betrokken te worden in de maatschappij en een actieve bijdrage te leveren aan zowel hun eigen welzijn en gezondheid als aan maatschappijgeoriëntee
Lees meerVan de Nederlandse samenleving, met zijn open economie en internationale oriëntatie, wordt een enorme veerkracht gevraagd.
Lees meerBurgers, bedrijven, markten en naties zijn in toenemende mate en over landsgrenzen heen met elkaar verweven en daarmee ook in toenemende mate kwetsbaar op economisch, maatschappelijk en sociaal vla
Lees meerDeze brede vraag bevat een reeks van onderliggende vragen over welke psychologische, lichamelijke, sociale en cognitieve factoren bijdragen aan de ontwikkeling van en ten grondslag liggen aan ontwi
Lees meerOnderwijs dient uiteenlopende doelen. Zo moet het onderwijs vaardigheden aanleren en kennis overdragen zodat leerlingen de beste kansen krijgen op de arbeidsmarkt.
Lees meerCreativiteit is de motor van de samenleving: geen innovatie zonder verbeeldingskracht. Nederland heeft een wereldreputatie als het gaat om conceptontwikkeling en grensverleggend ontwerp.
Lees meerWe gebruiken taal om te communiceren, gedachten te formuleren en uiting te geven aan onze emoties.
Lees meerDeze vraag gaat over menselijk gedrag en perceptie. Menselijk gedrag is complex.
Lees meerDe gezondheidszorg richt zicht op het voorkomen en genezen van ziekten waar dat kan.
Lees meerOnze hersenen bevatten een ingebouwde biologische klok die ervoor zorgt dat ons gedrag en ons lichaam het natuurlijke dag-nachtritme volgen.
Lees meerSinds een aantal jaren wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar sport en beweging en de relatie met voeding en gezondheid.
Lees meerDe gevolgen van chronische psychische en/of fysieke aandoeningen, stress en handicaps, zoals stress bij chronisch zieken, somatisch onverklaarde klachten, en verstandelijke beperkingen, zijn groot.
Lees meerNeurologische, psychiatrische en psychische aandoeningen zoals Alzheimer, Parkinson, MS, depressie, angststoornissen, burn out of ADHD, komen veel voor in alle levensfasen.
Lees meerEen te hoog lichaamsgewicht, of zelfs de extreme variant obesitas, komt in Nederland steeds vaker voor.
Lees meerDe effectiviteit van geneesmiddelen en geneeswijzen laat nogal eens te wensen over.
Lees meerDankzij de ontwikkeling van geneesmiddelen, betere voeding en meer hygiënische omstandigheden is de gemiddelde levensverwachting - vooral in de westerse wereld - de afgelopen eeuw met tientallen ja
Lees meerDe geneeskunde houdt zich van oudsher bezig met de invloed die ziektes of afwijkingen hebben op het menselijk functioneren.
Lees meerDe medische zorg zal zich de komende jaren snel nog verder ontwikkelen van invasief naar minimaal-invasief.
Lees meerHet gebruik van grote hoeveelheden data in de medische sector is in een stroomversnelling geraakt.
Lees meerTechnologische ontwikkelingen gaan steeds sneller en hebben steeds meer invloed op het menselijk bestaan.
Lees meerEen dag zonder gebruik van computers is vrijwel ondenkbaar. Dat technologie ons in toenemende mate vergezelt in bijna alle aspecten van ons leven is dan ook onvermijdelijk.
Lees meerHet menselijk lichaam bestaat uit meer dan honderd biljoen cellen. De cellen voeren alle functies van het lichaam uit en vormen zo de basis van leven.
Lees meerDe anatomie van het zenuwstelsel is inmiddels goed bekend. Ook in termen van diagnostiek zijn grote stappen gezet.
Lees meerIn onze maatschappij zijn efficiënt en veilig verkeer en vervoer van groot belang.
Lees meerDe culturele en religieuze diversiteit in de Nederlandse samenleving is de afgelopen decennia toegenomen.
Lees meerOns brein, en in bredere zin ons zenuwstelsel, blijft tot op heden een mysterieus orgaan. Vragen als: wanneer is de mens een van zichzelf bewust wezen geworden; bestaat een collectief brein?
Lees meerZeer grote gegevensbestanden, big data genoemd, spelen een steeds grotere rol op steeds meer terreinen, van klimaat, gezondheidszorg en financieel verkeer tot astronomie, deeltjesfysica en energie.
Lees meerDe ontwikkeling van technologie die direct kan communiceren met het menselijk lichaam kan leiden tot geheel nieuwe manieren om gezondheid te stimuleren en ziektes te bestrijden.
Lees meerOndanks betere behandelingsmethoden overlijden in Nederland elk jaar nog ongeveer 45.000 mensen aan de ziekte kanker. Daarmee is het de belangrijkste doodsoorzaak.
Lees meer