
Materialen- Made in Holland
Hieronder vindt u de vragen uit de Nationale Wetenschapsagenda die aan de route Materialen- Made in Holland zijn gerelateerd.
Het veilig verlengen van de levensduur van bestaande gebouwen en infrastructuur is van groot maatschappelijk en economisch belang.
Lees meerEnergie van de zon is duurzaam en haast onuitputtelijk. Planten kunnen via fotosynthese deze energie vastleggen en omzetten in bouwstoffen voor leven op aarde.
Lees meerDe ombouw van onze huidige, niet-duurzame energievoorziening naar een duurzaam systeem is een heel complex en tegelijkertijd urgent probleem met een veelheid aan onder meer technisch-wetenschappeli
Lees meerDe toekomstige energievoorziening zal voornamelijk uit duurzame bronnen dienen te komen.
Lees meerZonne-energie is de duurzame energiebron met het grootste mondiale potentieel.
Lees meerOmdat fossiele energiebronnen uitgeput raken en bij hun verbranding het broeikasgas kooldioxide vrijkomt, is het van belang om zogeheten schoon-fossiele brandstof te ontwikkelen.
Lees meerVoor grootschalige toepassing van duurzame energiebronnen als zonne-energie en windenergie is het beschikbaar zijn van energie op het juiste moment en op de juiste plaats één van de cruciale uitdag
Lees meerEr zijn tegenwoordig verschillende vervoersmogelijkheden beschikbaar, die alle hun voor- en nadelen hebben.
Lees meerMet de groeiende toename van mobiliteit en vervoer moeten aandrijfsystemen van transportmiddelen energiezuiniger en milieuvriendelijker worden.
Lees meerDuurzame manieren om onze toekomstige welvaart te garanderen staan hoog op de agenda. In de natuur bestaat afval niet: alle stoffen worden opnieuw gebruikt.
Lees meerSensornetwerken, het Internet of Things en geavanceerde modellen gaan een grote efficiencyslag mogelijk maken bij het duurzaam beheer en onderhoud van onze zeer kostbare infrastructuur.
Lees meerOnze samenleving wordt in toenemende mate verbonden door digitale communicatie.
Lees meerDe huidige siliciumgebaseerde halfgeleidertechnologie vormt de basis van alle moderne elektronica, zoals pc’s, laptops, tablets, telefoons en sensoren.
Lees meerDe kwantumcomputer fascineert al jaren zowel wetenschappers als het grote publiek, maar is het ook echt mogelijk zo’n apparaat te bouwen?
Lees meerHet ontwerp van nieuwe materialen kan een enorme invloed op ons leven en onze leefomgeving hebben.
Lees meerDe ontwikkeling van technologie die direct kan communiceren met het menselijk lichaam kan leiden tot geheel nieuwe manieren om gezondheid te stimuleren en ziektes te bestrijden.
Lees meerLevende cellen worden gekenmerkt door complexe, dynamische reactienetwerken van eiwitten en nucleïnezuren.
Lees meerKwantumfysica is al op een aantal terreinen belangrijk in macroscopische systemen.
Lees meerWe begrijpen nog steeds niet hoe interacties tussen biomoleculen tot levende organismen kunnen leiden.
Lees meerHet menselijk lichaam bestaat uit meer dan honderd biljoen cellen. De cellen voeren alle functies van het lichaam uit en vormen zo de basis van leven.
Lees meer