Hoe versnellen we de ontwikkeling van kernfusie en hoe maken we kernenergie veilig en schoon?
Zowel bij het samenvoegen van atoomkernen (kernfusie) als het splijten ervan (kernsplijting), komt veel energie vrij. Kernenergie is een potentiële bouwsteen voor een meer duurzame energiehuishouding. De technologie moet dan wel beschikbaar, betaalbaar, schoon en veilig zijn.
Kernfusie heeft in beginsel een paar belangrijke voordelen ten opzichte van kernsplijtingstechnologie, met name op het gebied van afval- en veiligheidsvraagstukken. Aan de ontwikkeling van een continu werkende fusiereactor wordt al decennialang hard gewerkt. Vanwege zowel technische als politieke en bestuurlijke obstakels is er echter nog geen concreet uitzicht op een commercieel beschikbaar product dat op grote schaal kan worden toegepast. Om die reden komt kernfusie niet voor in de meeste scenario’s voor onze toekomstige energievoorziening. De vraag is of de ontwikkeling kan worden versneld en zo ja, wat daarvoor technisch/wetenschappelijk nodig is.
Kernsplijting zou beter gepositioneerd zijn als duurzame energieoptie wanneer er een overtuigende oplossing zou zijn voor de problemen rondom met name veiligheid en afval. De vraag is welke mogelijkheden wetenschap en technologie kunnen bieden om hier een doorbraak te forceren die ook het publiek overtuigt. Nederland is van oudsher een belangrijke en gewaardeerde deelnemer in de internationale kernfusieprogramma’s en beschikt over goede kennis op het gebied van nucleaire technologie en veiligheid.
