Hoe ontwikkelen we minimaal-invasieve technieken en interventies voor de diagnose, prognose en behandeling van patiënten?
De medische zorg zal zich de komende jaren snel nog verder ontwikkelen van invasief naar minimaal-invasief. De verdere ontwikkeling en combinatie van minimaal-invasieve technieken zal het mogelijk maken om patiënten effectiever, efficiënter en tegelijkertijd minder belastend te diagnosticeren en behandelen omdat een chirurgische ingreep vermeden kan worden. Minimaal-invasieve technieken onder beeldsturing hebben een enorme impact gehad op de vasculaire geneeskunde. Denk aan dotteren en het plaatsen van stents. De komende decennia zal een vergelijkbare ontwikkeling in de behandeling van kanker, neurologische en orthopedische ziektes gaan plaatsvinden.
Bestaande diagnostische technieken om in het menselijk lichaam te kijken zijn hetzij schadelijk, hetzij kostbaar. Het zichtbare licht biedt een onschadelijk en goedkoop alternatief. Zonder aanpassingen dringt licht niet diep het lichaam in, en wordt het snel sterk verstrooid. Recente Nederlandse doorbraken hebben aangetoond dat het golfpatroon van licht zodanig kan worden aangepast dat het tot diep in het lichaam kan doordringen. In het komende decennium is hier een doorbraak te verwachten.
