Hoe kunnen we nieuwe gezonde voedselgewassen ontwikkelen die meer produceren met minder gebruik van schadelijke chemicaliën?
Planten vormen de belangrijkste primaire voedselbron op aarde. Daarnaast voorzien zij ons van belangrijke producten waaronder katoenvezels voor kleding, zetmeel voor de industrie, en medicinale stoffen die in de geneeskunde worden gebruikt. Door optimalisering van de teelt tijdens de Groene Revolutie is de productiviteit per teeltoppervlakte sterk toegenomen. Intussen groeit de wereldbevolking zo snel dat een volgende Groene Revolutie nodig is, die daarnaast ook nog eens de nadelige gevolgen van de eerste Groene Revolutie, zoals overmatig gebruik van kunstmest en pesticiden en toenemende erosie en verzilting van de bodem, wegneemt. Onder andere kennis van planten en moderne plantenveredeling is onontbeerlijk om de gedroomde, duurzame gewassen van de toekomst te kunnen ontwerpen. Deze gewassen zullen met minder water en kunstmest toe kunnen, goed kunnen groeien op marginale gronden en daarnaast zeer efficiënt het zonlicht kunnen invangen. Tegelijk moeten ze zich goed kunnen verdedigen tegen ziekten, plagen en klimaatgerelateerde stressfactoren.
