100

Hoe kunnen we met behulp van (stam)cellen en biomaterialen de vorming en het herstel van weefsels en organen bevorderen?

Beschrijving

De regeneratieve geneeskunde ̶ het herstel van functie in beschadigde organen en weefsels ̶ staat aan de vooravond van een revolutie, gezien de potentie van het gebruik van stamcellen en tissue engineering voor een nieuwe methode van genezing. Stamcellen vormen de bron van alle weefsels en organen. Maar hoe werken ze en hoe weten ze wat ze moeten worden? Om de stap van stamcel naar weefsels en organen op maat te kunnen maken is meer inzicht nodig in de werking van stamcellen, en in de samenhang tussen verschillende soorten weefsels in een orgaan in de driedimensionale context. Door het toepassen van regeneratieve geneeskunde en het bevorderen van lichaamseigen herstel kan bovendien de noodzaak van donormateriaal afnemen – een zeer wenselijke maatschappelijke ontwikkeling gezien het sterke tekort aan donororganen.

Verbindend karakter 
Stamceltechnologie en tissue engineering bieden de mogelijkheid om weefsels uit lichaamseigen cellen te kweken. Pluripotente stamcellen zijn in staat te differentiëren in alle typen gespecialiseerde cellen in ons lichaam; multipotente volwassen stamcellen kunnen alleen differentiëren in een aantal gespecialiseerde cellen maar zijn veiliger. Welke bron het beste zal zijn voor lichaamsherstel moet in de komende tien jaar uit onderzoek duidelijk worden. Er moeten biomaterialen ontwikkeld worden die zich aanpassen aan de gastheer, die niet tot afstotingsreacties leiden, en die in het ideale geval het eigen lichaamsweefsel stimuleren tot zelfherstel. In sommige gevallen kunnen weefsels wellicht gerepareerd worden door in te grijpen op moleculair niveau. In de toekomst is het misschien zelfs mogelijk om weefsels te maken met behulp van 3D-printen.

Beleidsagenda's

VWS
Innovatiecultuur stimuleren

Onderzoeksagenda's

AMC
Cardiovascular diseases
AMOLF
Biomoleculaire systemen
Hogeschool Leiden
Genomics
Toon alle onderzoeks­agenda's